Untitled Document

 

"Nada podemos esperar sino de nosotros mismos"   SURda

www.surda.se

 

 

12-10-2012

 

 

 

 

Civilkuragepris för modiga avslöjanden

SURda

Johan Apel Röstlund

 

Demonstration på tioårsdagen av mordet på syndikalisten Björn Söderberg. Tåget gick från Medborgarplatsen till La Mano på Katarinavägen i Stockholm. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

 

På fredag är det 13 år sedan syndikalisten Björn Söderberg mördades av nazister utanför sitt hem i Sätra, Stockholm. Traditionsenligt delar SAC Syndikalisterna då ut Civil­kuragepriset till hans minne.

Årets civilkuragepris går till Warrent Lorena Estrada Lara från Västerorts LS av SAC. Hon tilldelas priset för att ha avslöjat hur arbetare på maffiastyrda bemannings­företag inom hotell- och restaurangbranschen i Stock­holm behand­lats av sina arbetsköpare.

I samband med manifestationen till Björn Söderbergs minne kommer det bland annat att hållas tal och bjudas på underhållning.

– Priset är viktigt. Dels för att minnas Björn Söderberg, men också för att uppmuntra och peppa andra att våga visa civilkurage på sin arbetsplats. I år har vi en pristagare som inte bara hjälpt sig själv utan även många andra, trots riskerna det kan medföra, säger Peter Forsberg från SAC:s arbetsutskott, som varje år delar ut priset.

Årets pristagare Warrent Lo­rena Estrada Lara sade i en intervju med ­Arbetaren förra veckan (40/2012) att priset betyder mycket för henne, och att hon ­genom det förlorar rädslan för maffian och törs fortsätta kampen för arbetsvillkoren inom bemanningsbranschen.

Civilkuragepriset delas ut klockan 18 vid monumentet La Mano på Södermalm i Stockholm, men kommer även att uppmärksammas på flera andra orter runt om i Sverige.

 

Warrent Lo­rena Estrada Lara

Vinnaren av civilkuragepriset 2012, Warrent Lorena Estrada Lara. Juryns motivering:

Warrent Lorena Estrada Lara arbetar åt City Städ och Unica Personal på Sandhamns Seglarhotell. I juni 2012 avslöjade hon för sin fackliga organisation (Stockholms Restaurang och Hotellarbetarnas Syndikat av SAC) att ett 20-tal arbetare som arbetar för flera maffia-styrda bemanningsföretag med städning och diskning på ca 10 olika restauranger och hotell i Stor Stockholm egentligen arbetade under slavliknande förhållanden där rädsla för repressalier från arbetsköparens sida ledde till att missförhållandena inte avslöjades.

Efter misshandeln mot hennes fackliga representant pågick det en skrämselpropaganda där släktingar till arbetsköparna hotade med misshandel och utvisning av alla de som avslöjade för sin fackliga organisation eller till företagets kunder de verkliga anställningsförhållandena.

Lorena har dock lyckats ingjuta mod och civilkurage i några av hennes arbetskamrater som nu vågat träda fram och (än så länge anonymt) avslöjat deras arbetssituation för den fackliga organisationen.

Hon är en värdig arvtagare av den tradition som kännetecknade Björns anda av att visa mod och civilkurage och ta till strid mot förtrycket på hennes arbetsplats.

Mottagare av Civilkuragepriset

2000 – Amanuel Asmelash, som uppmärksammade rasism i städbranschen.

2001 – Fredrik Pettersson, för sin insats mot nazistpropaganda i skolmiljön.

2002 – Brevbärarna i Mölndal, för deras initiativ mot utdelning av Nationaldemo­kraternas valpropaganda.

2004 – Anita Noorai Aggarwal, för sitt uppmärksammande av papperslösa arbetare i städbranschen.

2005 – Lina Billberg, för sin strid mot sexuella trakasserier på arbetsplatsen.

2007 – Amalia Alvarez, för sin strid mot sexuella trakasserier på arbetsplatsen.

2008 – Niklas Svenlin, för sitt arbete med att få bort porrtidningar ur sortimentet på bensinmacken där han jobbade.

2009 – Arbetarna på Lagena, för att ha tagit strid mot företagets varsel.

2011 – Linda Moestam, för sitt agerande i samband med­ ­en våldtäkt på en ­dement kvinna på äldre­boendet där hon arbetade.

År 2003, 2006 och 2010 delades inget pris ut.

 

http://arbetaren.se/artiklar/civilkuragepris-for-modiga-avslojanden/

 

 
Copyright © 2007 SURda All rights reserved. webmaster@surda.se