Untitled Document

 

"Nada podemos esperar sino de nosotros mismos"   SURda

www.surda.se

 

 

17-04-2011

 

 

 

 

Till Dagens Nyheter

SURda


På gårdagens exemplar av er tidning kunde vi läsa till vår förvåning en artikel i vilken man anklagar den framstående forskaren med uruguayanskt ursprung Henry Engler av att ha en viss skuld till avrättningen av Dan Anthony Mitrione, av er kallad ”amerikansk diplomat”. Enligt denna artikel så skulle Mitrione varit en oskyldig amerikansk diplomat som var torterad och mördad av den blodtörstiga gerillan tupamaros.

Alla delar i detta påstående är falska, Han var inte oskyldig; han var inte diplomat; han blev inte torterad och slutligen så var inte gerillan blodtörstig heller. 
För det första, även om Mitrione kunde agera delvis med viss diplomatisk mantel, är det känt över hela världen, delvis tack vare Costa Gavras film ”State of Siege” som DN nämner, att han egentligen var polisens och militärens rådgivare och lärare i tortyrmetoder och -praktik. I denna egenskap var han skyldig till tusentals politiska fångars brutala misshandel i hela Latinamerika i händerna på hans elever redan då han avrättades, men hundra gånger flerfaldigade efter hans död.
Det är också falskt att han skulle ha varit offer för tortyr. Tupamaros stadsgerilla kämpade för social rättvisa och stod för frihet och motstånd emot diktatorstyre fast emot terrorist metoder och tortyr. 
Gerillan tupamaros var inte blodtörstig. Varenda aktion var noggrant planerad så att undvika sårade och dödade framföralt civila, men även militära och polisiära personer. Det förekom ändå några, men i ett antal som får räknas med fingrar och tår.
De flesta av oss som stödjer denna nota, med uruguaiskt ursprung svenskar eller bosatta i Sverige, kan bevittna Mitriones elevers effektivitet i att införa smärta mha elektriska stötar(”picana”), vattentortyr(”submarino”), etc, vilket även våra barn och barnbarn har haft följder av. Det är även möjligt att den stackars oskyldiga svenska flicka Dagmar Hagelin som blev torterad och dödad i Buenos Aires fick uppleva något av Mitriones metoder. 
Så även om vi individuellt är emot dödstraffet, såsom tortyroffer rättfärdigar vi Mitriones avrättning som ett exempel på revolutionär rättvisa. 

svenskar eller bosatta i Sverige med uruguayansk anknytning
2011-04-12


 

 

 
Copyright © 2007 SURda All rights reserved. webmaster@surda.se